Groen paradijsje aan de rand van Doetinchem

Opentuindagen in Gelderland

Open tuindagen Tuin de Zumpe

Het was ooit een troosteloos stuk weiland, met hier en daar geitjes en kippen. Maar daar aan de Rekhemseweg, even voorbij voetbalstadion De Vijverberg, heeft niemand minder dan Ton Peer in vrij korte tijd een prachtige weelderige tuin aangelegd, met bomen, heesters en vaste planten. Er staan daar 500 bloeiers. Ooit gehoord van de Zevenzonenboom? Of Grootmoeders oorbellen en de Perzische slaapboom? Kom maar kijken!

Tuin De Zumpe – De Slangenburg – De Koekendaal

Ton Peer heeft z’n sporen als plantenkweker verdiend. Dertig jaar lang was hij actief op zijn eigen kwekerij in Dichteren, maar dat bedrijf werd 5 jaar geleden overgedaan, waarna Ton met zijn echtgenote Agnes neerstreek in een huis aan de andere zijde van Doetinchem, in een bijzonder mooi gebied, met veel natuurlijke plekjes. We noemen De Koekendaal, camping De Wrange en ook niet veraf het waterrijke gebied van De Zumpe en de bosrijke streek rond kasteel De Slangenburg. Ideaal voor fiets- en wandeltochten.

2500 vierkante meter

Bomen en planten in Doetinchem

Voor Peer (67) is de uitdrukking ‘t bloed kruipt waar ‘t niet gaan kan van toepassing. Want amper had hij zijn nieuwe onderkomen betrokken of daar ging de eerste spade al in de grond. Waarna hij snel merkte dat de bodem ter plekke toe was aan een nieuwe mulchlaag. Op het 2500 vierkante meter grote tuinperceel is op Tuin De Zumpe niet minder dan 100 kuub compost en 30 kuub oude stalmest verwerkt.

Aanvankelijk dacht Peer aan de aanleg van louter bomen (een arboretum) maar dat zou volgens hem te veel openheid opleveren. Nu, vijf jaar later ziet dit prachtige complex met een oppervlakte van zo’n 2500 vierkante meter er al in februari piekfijn en vooral tot in de puntjes verzorgd uit. Dat belooft wat als hier straks alles bloeiend de grond uitschiet. Pioenen: 80 verschillende soorten. Eveneens ruim 40 variëteiten van de bekende Helleborus, de kerstroos. Tenslotte: dertig soorten camellia’s.

Halfweg februari is ‘t al een feest om door de tuin te lopen. Omdat alles er dan al oergezond bijstaat, klaar om bezoekers straks een feest van kleuren voor te schotelen.

Ton Peer: ,,Ik werk hier bijna dagelijks met veel plezier. Tuin de Zumpe kan je vanaf de Rekhemseweg eigenlijk niet zien. Je moet echt even langs het huis lopen. Dan loop je meteen midden tussen het boeiende en bloeiende groen.”

Opvallend in deze tuin is de uiterst exact aangebrachte benaming. Er staat niets zonder label, waarop de originele naam staat vermeld. Dat zie je niet overal.

Open tuindagen

Opentuindagen in Gelderland

Tuin De Zumpe is voor iedereen voor een habbekrats te bewonderen. Vanaf het eerste weekeinde in april – het Paasweekeinde – is de tuin open. Ook op Hemelvaartsdag en Pinksteren en verder bent u in het eerste weekeinde van elke maand (tot en met oktober) van harte welkom in Assortimententuin De Zumpe, Rekhemseweg 24, Doetinchem.

De open tuindagen van 2023 vind je op deze pagina.